Terveys

PEVISA:an merkityt pakolliset terveystutkimukset jalostukseen käytettävien koirien kohdalla ovat silmä-, lonkka- ja kyynärtutkimus. Suurin osa koirista on tervesilmäisiä ja tervelonkkaisia. Silti monellakin rodulla on oma 'ristinsä', amerikanakitan kohdalla ne ovat kaksi autoimmuunisairautta SA (Sebaceous Adenitis) ja VKH (Vogt-Koyanagi-Harada-syndrooma), joiden ehkäisyn puolesta Suomen Amerikanakita Ry tekee kaiken voitavansa antamalla tietoa jäsenilleen ja neuvoo jalostusasioissa. Ota aina selvää terveysasioista, kun olet hankkimassa amerikanakitaa.

PEVISA

PEVISA on Suomen Kennelliiton ylläpitämä perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma. Sen avulla pyritään jalostuksella vähentämään roduissa tyypillisiä sairauksia estämällä sairaiden koirien tai sairauden kantajien käyttö jalostukseen. PEVISA:ssa vaadittavat tutkimukset suorittaa niiden tekoon oikeutettu eläinlääkäri ja niistä tehdään aina ilmoitus Suomen Kennelliitolle. Amerikanakitan PEVISA on virallinen ja Suomen Kennelliiton hyväksymä. Amerikanakitat tulee siis lonkka- ja kyynärkuvata sekä silmät tutkituttaa vähintään ennen jalostuskäyttöä, jotta pentujen rekisteröinti Suomen Kennelliittoon on mahdollista.

Rodun autoimmuunisairauksista

Autoimmuunisairauksille yhteistä on elimistön oman puolustusjärjestelmän hyökkäys omia kudoksiaan vastaan. Elimistö ei kykene normaaliin immuunipuolustuksen säätelyyn. Jos elimistö ei tunnista omia solujaan, vaan kohtelee niitä kuin vieraita, se alkaa tuhota niitä. Tästä on seurauksena autoimmuunisairaus.

SA eli Sebaceous Adenitis
on koirilla esiintyvä perinnöllinen sairaus, joka aiheuttaa ihon talirauhasten surkastumisen. Sille luonteenomaista on elimistön oman puolustusmekanismin hyökkäys omia kudoksiaan vastaan. Hyökkäys kohdistuu talirauhasiin ja karvatuppiin, joihin se aiheuttaa tulehduksen. Seurauksena talirauhanen surkastuu ja karvanysty kuolee. Edetessään sairaus siis tuhoaa paitsi talirauhaset, myös koiran karvapeitteen. SA-koiralle onkin luonteenomaista kapinen olemus. SA ei kuitenkaan ole tarttuva sairaus, sen sijaan se periytyy vanhemmilta jälkeläisille.

VKH eli Vogt-Koyanagi-Harada -syndrooma
aiheuttaa autoimmuunisen ihotulehduksen, joka keskittyy etenkin ihon ja limakalvon rajakohtiin, esim. huulten, silmien ja peräaukon ympäristöön. Alueille kehittyy märkivä ihotulehdus, jonka seurauksena alue kaljuuntuu ja menettää usein pigmenttiä. VKH aiheuttaa myös usein koiran sokeutumisen. Sairaus voi olla hyvin tuskallinen eikä siihen ole parannuskeinoa. Pemphigus on sairauden yksi muoto, joka usein vielä jaetaan eri muotoihin, sen mukaan mille kehon alueelle se iskee. Altistua voi koko keho, tai vain varpaiden välit, mutta yleisin lienee päähän ja etenkin koiran kasvoihin iskevä autoimmuunitulehdus. Tyyppioire Pemphigukselle on pigmentin katoaminen kirsusta, huulista ja silmäluomista. Pään alueen tulehdus voi aiheuttaa selkeästi havaittavaa turvotusta, hilseilyä, paksua rupimaista karstaa kuononselälle ja itse kirsuun.

SA-sairautta ja VKH-syndroomaa esiintyy myöskin akitalla. Akita ry:n kotisivuilta voit lukea vielä lisää näistä autoimmuunisairauksista. Katso myös kotisivujemme linkit-kohta.

Lista Suomessa autoimmuunisairauksiin sairastuneista koirista.

Amerikanakita ry julkaisee avointa listaa kaikista Suomessa autoimmuunisairauksiin sairastuneista koirista. Listan avulla pyritään auttamaan kasvattajia kasvatustyössään antamalla tietoa mahdollisista autoimmuuniongelmista. Jos koirallasi on todettu autoimmuuninen sairaus ilmoitathan siitä jalostustoimikunnalle osoitteeseen jtk@amerikanakita.fi. Ilmoituksen voi tehdä vain koiran omistaja. Jokainen ilmoitettu tapaus on tärkeä, joten olethan mukana auttamassa kehittämään rotuamme.

HUOM! LISTAA PITÄÄ PÄIVITTÄÄ!

Spondyloosi l. selkärankarappeuma

Amerikanakitoilla on tavattu myös spondyloosia. Yhdistyksen suosituksena onkin, että ainakin jalostukseen käytettävät koirat tulisi kuvauttaa spondyloosin osalta yli kahden vuoden iässä. Spondyloosi on etenevä sairaus jota tavataan erityisesti esim. boksereilla. Sen periytyvyyttä ei täysin tiedetä ja lievästi spondyloosia sairastavia koiria voidaan käyttää jalostukseen harkinnan mukaan, edellyttäen että toinen osapuoli on terve tältä osin. Spondyloosi aiheuttaa selkänikamien välille luusiltoja ja täten jäykistää pikkuhiljaa koiran selän. Mikäli nuorella koiralla todetaan spondyloosia, on hyvän lihaskunnon ylläpitäminen erittäin tärkeää.